• Limburg Ventures realiseert exit van portfoliobedrijf PharmaCell
  • Overgenomen door Lonza: – om een sterke positie in de Europese markt te creëren – is van plan om de activiteiten van PharmaCell verder te brengen en uit te breiden in een exponentieel groeiende markt.

Lonza AG heeft de overname afgerond van PharmaCell BV, de leidende cel- en gentherapieproducent in Europa met vestigingen in Maastricht en Sittard-Geleen. In 2016 behaalde PharmaCell een omzet van € 11 miljoen. Lonza koos PharmaCell vanwege haar kennis en ervaring in productie van autologe cel- en gentherapie, onder andere met twee commerciële zogeheten Advanced Therapy Medicinal Products (ATMP’s). Bij autologe therapie worden patiënt-eigen cellen gebruikt, bij allogene therapie donorcellen.

“PharmaCells positie in de markt sluit heel goed aan bij het leiderschap van Lonza in productie van allogene cellen,” zegt Andreas Weiler, hoofd van Emerging Technologies bij Lonza.” Deze acquisitie betekent een verbreding van Lonza’s activiteiten in Europa en maakt Lonza de enige partij in Europa op het gebied van contractproductie en -ontwikkeling met een internationaal netwerk en productiebedrijven in zowel de Verenigde Staten, Europa als Azië.” Lonza is een van ‘s werelds leidende leveranciers in farma, biotech en speciale ingrediënten.

PharmaCell is opgericht in 2005 op Brightlands Maastricht Health Campus, toen celproductie nog in de kinderschoenen stond.  In de afgelopen jaren heeft PharmaCell zich ontwikkeld tot een leidende contractproducent voor cel- en gentherapie en regeneratieve geneeskunde in Europa. Het werd de producent van de enige twee in Europa goedgekeurde commerciële celtherapieproducten. Voor opschaling en productie breidde de onderneming in 2014 uit naar Brightlands Chemelot Campus in Sittard-Geleen. De locaties van PharmaCell op de twee Brightlands-campussen tellen meer dan 120 medewerkers. PharmaCell heeft in totaal meer dan 6000 m2 GMP (Good Manufacturing Practice) cleanrooms en ruimtes voor kwaliteitscontrole en bijbehorende activiteiten. De producten, die vaak nog in klinische ontwikkeling zijn, worden toegepast in o.a. oncologie, orthopedie en maag- en darmziekten.

Alexander Vos, CEO van PharmaCell licht toe: “In de afgelopen zeven jaar is het ons gelukt om veel van de internationale topbedrijven in celtherapie als klant binnen te halen. Ik ben trots op mijn team dat het voor elkaar heeft gekregen om op het hoogste niveau GMP-productie te kunnen leveren in deze markt die zich zo enorm snel ontwikkelt”.

Casper Bruens, tot aan de overname voorzitter van de Raad van Commissarissen van PharmaCell en directeur van investeerder Limburg Ventures: “Pharmacell heeft een intensieve maar uiteindelijk succesvolle reis achter zich om te bewijzen dat celtherapie kan worden opgeschaald en met succes kan worden gebruikt om patiënten te genezen. Soms was het moeiljk maar het was altijd weer inspirerend om te werken met geweldige mensen die vanaf het begin geloofden in het succes van celtherapie in de Brightlands-regio. Ik denk dat de onderneming nog sterker kan worden en verder kan groeien binnen een organisatie met een reputatie en financiële kracht zo sterk is als die van Lonza.”

Financieel adviseur van PharmaCell in deze transactie was Achelous Partners. Juridische zaken werden behartigd door Boels Zanders Advocaten.

Over Lonza

Lonza is een van ‘s werelds leidende leveranciers in farma, biotech en speciale ingrediënten. Het heeft een sterke wetenschappelijke en technologische basis waarmee het producten ontwikkelt die het leven veiliger, gezonder en aangenamer maken. Behalve contractproductie en -ontwikkeling biedt Lonza ook diensten en producten op gebieden variërend van farmaceutische ingrediënten tot waterzuiveringsproducten, van voedings- en cosmetische ingrediënten tot landbouwproducten en van industriële conserveringsmiddelen tot microbiële ontsmettingsmiddelen. Lonza is opgericht in 1897 in de Zwitserse Alpen en is vandaag een wereldwijde onderneming met 40 grote productie- en onderzoekslocaties en meer dan 10.000 werknemers. De onderneming bereikte in 2016 een omzet van CHF 4,1 miljard en is georganiseerd naar twee marktsegmenten: Pharma&Biotech en Specialty Ingredients. Voor meer informatie zie www.lonza.com.

Lonza Group Ltd heeft het hoofdkantoor in Basel, Zwitserland en heeft een notering aan de SIX Swiss Exchange. Het heeft een aanvullende notering op de Singapore Exchange Securities Trading Limited (“SGX-ST”). Lonza Group Ltd is niet onderworpen aan de voorwaarden van SGX-ST voor blijvende notering maar is wel onderworpen aan Regels 217 en 751 van de SGX-ST Listing Manual.

Over Limburg Ventures

Limburg Ventures is een gespecialiseerd durfkapitaalfonds met als sectorfocus life sciences en (bio-)materialen. Het fonds richt zich op ondernemingen die gevestigd zijn in Limburg, en bij voorkeur op Brightlands Chemelot Campus (Sittard-Geleen) of Brightlands Maastricht Health Campus. Limburg Ventures is de voorganger van Chemelot Ventures. Beide fondsen samen hebben een portfolio van circa 25 participaties.  Voor meer informatie zie www.chemelotventures.com/limburg-ventures.