Pivot Park in Oss is een Open Innovatie Campus voor medicijnontwikkeling en life sciences. Het initiatief is gestart in 2012 toen, na de overname van Organon door Schering-Plough en vervolgens de fusie met MSD, door herstructureringen meer dan 1000 R&D-banen in Nederland verloren gingen. Sluiting van de R&D-afdelingen betekende niet slechts het wegvallen van hoogwaardige werk-gelegenheid in de regio, maar ook grotendeels het weglekken van expertise en kennis van industrieel farmaceutische R&D uit Nederland, die vooral door Organon sinds 1923 was opgebouwd. Voor de topsector Life Sciences and Health betekent dit het verlies van een belangrijke pijler van toegepast geneesmiddelenonderzoek.

Faciliteiten

De locatie heeft de volgende verhuurbare laboratoria en kantoren:

 • Chemielaboratoria met kantoorruimte en opslag: 6800 m2 (50% lab, 50% kantoor). Multi-tennant lab vanaf 60 m2, kantoor vanaf 12 m2.
  • Doelgroep: kleine en doorgroeiende huurders (starters en doorstarters) gericht op bio-analytiek en chemie
 • Chemielaboratorium (grotere labs): 3,485 m2 (75% lab, 25% kantoor)
  • Doelgroep: grotere huurders en (grotere) doorstarters. Zowel bio-analytiek als chemie
 • Biologielaboratoria met kantoorruimte, kleinere en grotere units: 3685 m2 (60% lab, 40% kantoor)
  • Doelgroep: starters, kleine en grote bedrijven met farmacologische activiteiten en bio-analytiek.

De labs zijn  voorzien van normale NUTS voorzieningen tot stoom, perslucht, (diep) vacuum, demiwater (centraal leidingstelsel), H2, CO2, N2 vloeibaar. Andere labservices die centraal geregeld zijn oa: autoclaveren, de spoelkeuken en het gebouw(lab) beheerssysteem (GBS), chemische en biologische afval logistiek en een gezamenlijke PGS 15 opslag.

Monumentaal research gebouw: huisvesting van Pivot Park Screening Centre: 934 m2 (70% lab, 30% kantoor)

Pilot plant/kilo lab: ChemConnection huurt het hele gebouw: 2126 m2Grote pilot plant/fill-finish steriele productie: BioConnection huurt het hele gebouw.

Services

Chemische productie van gram- naar kilogramschaal, onder GMP-condities.

De productie is in handen van een ervaren team van gespecialiseerde operators van ChemConnection. Fill- en finishmogelijkheden vindt u bij BioConnection, ook gevestigd op Pivot Park. BioConnection en ChemConnectioin werken nauw samen en bieden gezamenlijk de volledige supply chain van actieve ingrediënten, nanomedicijnen, liposomen en andere geavanceerde farmaceutische producten aan.

Analytische ondersteuning: NMR en LC-MS

Via Spinnovation Analytical kunnen bedrijven op Pivot Park gebruiken maken van analytische ondersteuning, bijvoorbeeld op het vlak van NMR of LC-MS. Deze complexe technologieën voor het ophelderen van molecuulstructuren komen zo op een betaalbare manier binnen handbereik.

Pivot Park Screening Centre (PPSC)

Het (ultra) High Throughput Screeningslab van Pivot Park beschikt over een collectie van meer dan 200.000 stoffen die kunnen dienen als aanknopingspunt voor nieuwe medicijnen. Een deel van dit unieke lab is als open access lab beschikbaar. Met andere woorden, u kunt hier als life science ondernemer op regelmatige basis zélf uw nieuwe stoffen testen of laten testen.

 • Overige ondersteunende faciliteiten
  • Meeting area’s: Per verdieping zijn er kleine en grote vergaderzalen. Board rooms (10 – 20 prs) en grote zalen (max 300 prs) zijn aanwezig
  • Restaurant en catering
  • Business Coaching via BOM Business Development. Er wordt ondersteuning verleend aan ondernemers om te komen tot een business plan en het vinden van financiering.
  • Subsidy support: het bedrijf Catalyze heeft een open spreekuur op Pivot Park en faciliteert bedrijven middels het doen van een gratis quick scan om te zien of bepaalde subsidie middelen relevant zijn voor de onderneming.

Netwerk

Open innovatie voor de farmaceutische industrie biedt een snellere doorlooptijd omdat de beste interne en externe expertises gecombineerd worden. Het creëert voor ‘Big Pharma’ toegang tot kennis, personen en innovaties buiten de eigen organisatie, waardoor er efficiënt en effectief op ontwikkelingen gereageerd kan worden. Partnerships van universiteiten, MKB en ‘Big Pharma’ behoren tot de nieuwe strategie voor een snellere doorlooptijd en meer effectiviteit bij medicijn- ontwikkeling.

Naast het aantrekken van startende/groeiende bedrijven en het faciliteren van bestaande (groeiende) bedrijven, het optimaliseren van de infrastructuur en het realiseren van een ‘open campus’ zal er in de komende jaren veel aandacht zijn voor het versterken van de waardeketen van bedrijven actief in pharmaceutische R&D.

University and knowledge Institutes Network

Bedrijven op Pivot Park hebben een wereld wijd netwerk van universiteiten waarmee ze samenwerken.  In Nederland werken bedrijven met vrijwel alle kennisinstellingen samen.

Expert Network

Bedrijven op Pivot Park hebben een wereld wijd netwerk van experts waarmee ze samenwerken. Dit is veelal afhankelijk van het therapeutische gebied en de expertise van het bedrijf.

Financiering

De BOM (Brabantse Ontwikkelings Maatschappij) is eigenaar van Pivot Park. Dit betekent ook dat Pivot Park gebruik kan maken van een aantal services die de BOM verleend oa Business Coaching via BOM Business Development. Er wordt ondersteuning verleend aan ondernemers om te komen tot een business plan en het vinden van financiering.

Bedrijven/startende ondernemers die zich vestigen op Pivot Park kunnen gebruik maken van het Growth Capital Fund.