Cristal Therapeutics is sinds 2014 gevestigd op de Brightlands Maastricht Health Campus. Er werken 15 mensen aan de ontwikkeling van nanomedicijnen, gebaseerd op het eigen CriPec®-platform. Kort en simpel samengevat zijn de nanodeeltjes een soort van transportmiddel. Ze leveren medicijnen via de bloedbaan met name daar af waar ze hun werk moeten doen, namelijk in de tumor of in de chronische ontsteking. De voordelen zijn evident: een betere werkzaamheid van het medicijn en minder bijwerkingen.

Goede tijden

Het gaat crescendo met de onderneming die in 2011 in Utrecht werd opgericht door Cristianne Rijcken en Joost Holthuis, nu respectievelijk wetenschappelijk en algemeen directeur. Niet alleen het personeelsbestand groeit gestaag (ze zoeken nog goede analytische mensen!), maar ook de patenten. Zo zijn er al zes patentenfamilies geregistreerd en er zitten er nog meer aan te komen.

Onlangs werden de fase I-studies van het hoofdproduct, conform verwachting, succesvol afgerond en nu zijn de klinische fase II-studies in grotere patiëntenaantallen in voorbereiding. Het zijn spannende tijden: bij de vertaalslag van laboratorium naar kliniek stranden immers veel goede ideeën. Waaronder ook die van hun twee grote Amerikaanse concurrenten vorig jaar, maar dat terzijde. Deze nieuwe manier van medicijnen toedienen, zou zo maar eens een revolutie in de geneesmiddelenwereld kunnen betekenen. Niet voor niets werkt Cristal Therapeutics inmiddels over de hele wereld samen met andere farmaceutische bedrijven.

Wetenschappelijk zakendoen

“Wetenschap doen vanuit een bedrijf.” Wie Cristianne of Joost spreekt, krijgt die zin vaker te horen. Cristianne – die in 2017 werd uitgeroepen tot Limburgs Zakenvrouw van het jaar – geniet van de uitdagingen die het ondernemerschap met zich mee brengt: “Wetenschapper? Of ondernemer? Ik ben het natuurlijk allebei, maar ik ben meer ondernemer dan wetenschapper. Leuk dat een onderzoek kan leiden tot het schrijven van een proefschrift of het publiceren in een vakblad. Maar bij Cristal Therapeutics gaat innovatief en creatief wetenschappelijk onderzoek hand in hand met slim en gedurfd ondernemen. Onze focus is helder: het doel is om commerciële producten te ontwikkelen die de gezondheid van patiënten daadwerkelijk verbeteren.”

Naar Maastricht

Het bedrijf komt voort uit het promotieonderzoek van Cristianne. In 2008 startte ze – toen nog met overheidssubsidie – met een gehuurde labtafel bij de Utrechtse universiteit. In Utrecht werd in 2011 de BV opgericht. De verhuizing naar Maastricht in 2014 had vooral praktische redenen: snel gegroeid, behoefte aan eigen faciliteiten die in Utrecht en omgeving moeilijk te vinden waren en in Limburg wel, plus een aantrekkelijke financiële infrastructuur. Hoewel de ontwikkeling van geneesmiddelen een wereldwijde aangelegenheid is, zijn ze goed ingebed in het netwerk op en rondom de campus.

Groot

Wie een nieuw geneesmiddel op de markt wil brengen, moet niet alleen een goed en veilig product ontwikkelen, maar daarnaast ook veel geduld en een lange adem hebben. Tien jaar na de start lijkt Cristal Therapeutics af te stevenen op de grote doorbraak die de initiatiefnemers vanaf de start al voor ogen hadden. De voortekenen, inclusief een zeer succesvolle recente financieringsronde, zijn goed. Niet alleen de wetenschap, maar ook het internationale, farmaceutische bedrijfsleven én de financiers volgen de ontwikkelingen op de voet. Dit zou weleens groot kunnen worden. We houden u op de hoogte.

 

source: www.brightlands.com